Aandacht x Geld = Erkenning

 

Caroline van der Meer

 

 

Caroline van der Meer

       Verpleegkundig Overgangsconsulent met 14 jaar POH ervaring
 
 

Rondom Internationale Vrouwendag op 8 Maart is er dit jaar weer veel aandacht geweest voor vrouw specifieke zorg in het bijzonder. In kranten, op de radio en andere media was er aandacht voor o.a. PCOS, endometriose, de overgang en cyclusstoornissen. Afgelopen weekend opende een onderzoekscentrum voor de zorg aan vrouwen in het Erasmus MC te Rotterdam haar deuren. Dit is nodig om een inhaalslag te maken. Voor mannen lijkt er vooralsnog voldoende aandacht voor onderzoek bijvoorbeeld naar het  erectieprobleem. Er wordt namelijk 5x zoveel geld aan onderzoek hiervoor uitgegeven dan aan cyclusstoornissen. Er gaat slechts 1% van het onderzoeksgeld naar vrouwengezondheid.

Zelf was ik afgelopen vrijdag 7 maart op het afscheidssymposium van Mw. Brood- van Zanten (gynaecoloog) in het UMC over vrouwspecifieke aandoeningen. Er blijkt al zoveel goede kennis die vraagt om gedeeld te worden. Natuurlijk moet er ook nog zoveel onderzocht worden om diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen te verbeteren. Er is bij vrouwen zoveel behoefte aan begrip, maar ook aan kennis en inspiratie. Het UMC heeft voor haar medewerkers (70 % vrouw) een spreekuur vrouwspecifieke aandoeningen gestart in Januari 2025 en werd gelijk overspoeld met aanmeldingen.

De impact op werk en privé  door hormonale aandoeningen is enorm. Uitval van werk door cyclus stoornissen is 10% en 30.000 vrouwen vallen door de overgang per jaar uit. Het effect op het ziekteverzuim is dus groot. Dat vergroot de urgentie bij werkgevers en de samenleving om nu ook geld vrij te maken voor onderzoek met als doel geld te besparen. Een economische prikkel heet dat. Niet echt inspirerend te noemen of om blij over te worden. “Maar,” zegt schrijfster van de Omwenteling (Eeuw van de vrouw)  Suzanna Jansen: “vrouwen hebben er wel baat bij en dus laten we de economische redenen gebruiken voor verbetering van de zorg aan vrouwen”. Net als toen met het kiesrecht voor vrouwen in 1917 (passief) en 1919 (actief).  Om hervormingsvoorstellen door te kunnen voeren was het een man die vrouwenkiesrecht als een mogelijkheid zag voor meer stemmers voor eigen partijprogramma. Vrouwenkiesrecht en vrouwengezondheid als bijvangst? Het zij zo!

Archieven
Vertaal! »
Geverifieerd door MonsterInsights